PRAKTYCZNY PRZEWODNIK · PODATKI & POJAZDY

Podatek PCC od samochodu:
kiedy, jak i ile zapłacić w 2026.

Kiedy należy zapłacić 2% podatku PCC przy zakupie auta od osoby prywatnej? Zasady wyceny rynkowej, termin 14 dni, zwolnienie do 1 000 zł i wzór deklaracji PCC-3.

OD DANYCH DO WYNIKU
WARTOŚĆ AUTA 35 000 zł
+
PCC · 2% 700 zł
=
PODATEK DO ZAPŁATY 700 zł
1 przejrzysta formuła · 1 sprawdzony wynik

Obliczenia finansowe nie muszą być skomplikowane. Kiedy znasz precyzyjną zależność między kwotą bazową a wynikiem końcowym, zyskujesz pełną kontrolę nad swoimi podatkami i fakturami.

Odpowiedzialność redakcyjna

Poniższe zasady obliczeń i wzory oparto na aktualnych przepisach polskiego prawa podatkowego na rok 2026. W sprawach indywidualnych skonsultuj się z doradcą podatkowym lub księgowym.

Kiedy trzeba zapłacić podatek PCC przy zakupie samochodu?

Zakup używanego samochodu w Polsce wiąże się z koniecznością uiszczenia podatku od czynności cywilnoprawnych (PCC). Obowiązek ten dotyczy sytuacji, w której pojazd nabywany jest na podstawie standardowej umowy kupna-sprzedaży od osoby prywatnej (nieprowadzącej działalności gospodarczej).

Podatnikiem w świetle prawa jest wyłącznie kupujący. Sprzedawca nie ponosi żadnej odpowiedzialności podatkowej z tytułu PCC.

Stawka 2% i wartość rynkowa a kwota na umowie

Stawka podatku wynosi 2% podstawy opodatkowania. Kluczową zasadą, o której wielu kupujących zapomina, jest to, że podstawą opodatkowania jest wartość rynkowa pojazdu, a nie cena wpisana w treści umowy.

Urzędy skarbowe weryfikują deklarowaną cenę w oparciu o profesjonalne tabele rynkowe (Eurotax, Info-Ekspert) uwzględniające markę, model, rocznik, przebieg i stan pojazdu. Jeżeli cena na umowie odbiega od średniej rynkowej bez udokumentowanego uzasadnienia (np. uszkodzony silnik, auto powypadkowe potwierdzone zdjęciami i kosztorysem), urząd wezwie do dopłaty podatku wraz z odsetkami.

Zwolnienia z podatku PCC i zakup na fakturę

Podatku PCC nie trzeba płacić w dwóch zasadniczych sytuacjach:

  • Wartość rynkowa nie przekracza 1 000 zł: Zgodnie z art. 9 pkt 6 ustawy o PCC, transakcje sprzedaży rzeczy ruchomych o wartości do 1 000 zł są całkowicie zwolnione z podatku. Nie trzeba wówczas składać formularza PCC-3.
  • Sprzedaż objęta podatkiem VAT: Jeżeli kupujesz auto od firmy na fakturę VAT 23% lub od autokomisu na fakturę VAT-marża, czynność ta podlega przepisom o podatku od towarów i usług. Na mocy art. 2 pkt 4 ustawy o PCC transakcja jest wyłączona z opodatkowania podatkiem od czynności cywilnoprawnych.

Trzy praktyczne przykłady wyliczeń

Przykład 1: Zakup samochodu za 35 000 zł od osoby prywatnej

1

Zawarcie umowy kupna-sprzedaży z osobą fizyczną. Kwota rynkowa: 35 000 zł.

2

Stawka podatku PCC: 2%.

3

Wyliczenie: 35 000 zł × 2% = 700,00 zł.

4

Kupujący ma 14 dni na złożenie PCC-3 i wpłatę 700 zł na mikrorachunek urzędu skarbowego.

Przykład 2: Zakup starego skutera za 850 zł

Wartość rynkowa pojazdu wynosi 850 zł, co oznacza, że nie przekracza ustawowego limitu 1 000 zł. Kupujący jest zwolniony z podatku PCC i nie składa deklaracji PCC-3. Podatek wynosi 0 zł.

Przykład 3: Zakup auta w komisie na fakturę VAT-marża (42 000 zł)

Kupujący otrzymuje od sprzedawcy fakturę procedury VAT-marża. Z uwagi na wyłączenie z opodatkowania z tytułu przepisów o VAT, kupujący nie płaci 2% PCC i nie składa deklaracji w urzędzie. Oszczędność wynosi 840 zł.

Sprawdź swój podatek od transakcji

Skorzystaj z kalkulatora PCC, aby obliczyć podatek od zakupu auta, nieruchomości lub pożyczki.

Otwórz kalkulator PCC

Deklaracja PCC-3 i termin 14 dni

Od dnia zawarcia umowy sprzedaży kupujący ma dokładnie 14 dni kalendarzowych na:

  1. Wypełnienie i wysłanie formularza PCC-3 (wygodnie przez e-Deklaracje lub portal podatki.gov.pl).
  2. Wpłatę należnego podatku na rachunek właściwego urzędu skarbowego.

Niedotrzymanie terminu 14 dni stanowi wykroczenie skarbowe. Aby uniknąć kary grzywny, w razie spóźnienia należy natychmiast złożyć deklarację wraz z tzw. czynnym żalem (art. 16 Kodeksu karnego skarbowego).

Częste pytania o podatek PCC od pojazdów

Czy można podzielić podatek PCC między kupującego i sprzedawcę?

W świetle ustawy podatnikiem jest wyłącznie kupujący. Zapisy w umowie nakazujące sprzedawcy zapłatę części PCC nie mają mocy prawnej wobec urzędu skarbowego.

Czy przy sprowadzeniu samochodu z zagranicy płaci się PCC?

Nie. Jeżeli umowa została podpisana poza granicami Polski i pojazd w momencie zakupu znajdował się za granicą, transakcja nie podlega PCC. Należy natomiast zapłacić podatek akcyzowy.

Podstawa prawna i źródła urzędowe

Ustawa z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz.U. z 2024 r. poz. 409, art. 1 ust. 1, art. 2 pkt 4, art. 7 ust. 1 pkt 1, art. 9 pkt 6). Zobacz również wykaz oficjalnych źródeł w zakładce Źródła prawne oraz kalkulatory w kategorii Podatki & Finanse.